Op dit moment zijn de aardappelprijzen harder dan ooit aan het stijgen en het einde lijkt nog niet in zicht. Wat is er aan de hand? De afgelopen 3 maanden hebben verschillende factoren geleid tot prijsstijgingen van aardappelen. In dit artikel zullen we de belangrijkste factoren achter deze stijging bespreken en drie strategieën presenteren die je als Frietwinkel eigenaar kunt toepassen om effectief om te gaan met deze uitdagingen. Ook leggen we uit wat wij doen. En waarom.
Vijf redenen voor de prijsstijgingen
Belangrijkste factoren die hebben bijgedragen aan de stijging van de prijs van frietgeschikte aardappelen in Nederland in de afgelopen 3 maanden:
- Slecht weer en verminderde oogst in Nederland en omliggende landen als Frankrijk, Duitsland, België en Spanje: Extreem weer, zoals overvloedige regenval en lage temperaturen, heeft geleid tot verminderde opbrengsten van aardappeloogsten. Of zoals in het geval van Spanje, extreme hitte. Dit heeft het aanbod van frietgeschikte aardappelen beperkt en daardoor de prijzen opgedreven.
- Toegenomen vraag vanuit de voedselverwerkingsindustrie: De vraag naar aardappelen vanuit de voedselverwerkingsindustrie, waaronder snackbars, is gegroeid. De populariteit van friet als favoriete snack is toegenomen, wat heeft geleid tot een grotere vraag naar frietgeschikte aardappelen en hogere prijzen.
- Exportvraag: Nederland is een belangrijke exporteur van frietgeschikte aardappelen. De groeiende internationale vraag heeft geresulteerd in een concurrerende markt, waarbij exporteurs strijden om het beschikbare aanbod. Dit heeft de prijzen van frietgeschikte aardappelen verder verhoogd.
- Verstoringen in toeleveringsketens: De COVID-19-pandemie heeft wereldwijd geleid tot verstoringen in toeleveringsketens, waaronder die van aardappelen en friet. Beperkingen op het transport, export en import hebben de logistiek bemoeilijkt en kosten verhoogd, wat de prijzen van frietgeschikte aardappelen heeft beïnvloed.
- Economische factoren: Algemene economische factoren, zoals inflatie en stijgende kosten voor bijvoorbeeld meststoffen, brandstof en arbeid kunnen hebben bijgedragen aan de stijging van de prijzen.
Hoe kun je omgaan met de gestegen aardappelprijzen?
Als eigenaar van een frietzaak moet je in ieder geval iets doen. Er is weliswaar een nieuwe oogst aan de horizon eind augustus maar tot die tijd moet er toch iets worgen opvangen.
- Communiceren met medewerkers en de gasten is uiteraard het allerbelangrijkste. Om je daar bij te helpen publiceert Dapp dit artikel. Wij besteden er aandacht aan onder onze medewerkers om uit te leggen wat er aan de hand is zodat iedereen bij Dapp het kan vertellen aan onze gasten.
- Prijs van producten verhogen: Hoewel het verhogen van de prijs van producten geen populaire optie is, kan het soms noodzakelijk zijn om de gestegen kosten van aardappelen te compenseren. Voer een grondige analyse uit van uw kostenstructuur en marktomstandigheden voordat u de prijzen aanpast. Communiceer duidelijk met uw klanten over de prijsverhoging om eventuele misverstanden te voorkomen.
- Optimaliseer inkoop en voorraadbeheer: Effectief inkoop- en voorraadbeheer is cruciaal bij het omgaan met gestegen aardappelprijzen. Blijf nauwlettend de markttrends volgen en identificeer mogelijkheden voor bulkinkoop of samenwerking met lokale boeren. Daarnaast kan het heroverwegen van uw voorraadniveaus tot het moment dat er nieuwe friet geschikte aardappelen worden geoogst al snel een flinke besparing opleveren.
- Kleinere porties. Wat we kunnen afkijken van diverse A merken in de supermarkt is het naar beneden bijstellen van de verpakkingen.
- Inleveren op kwaliteit en/ of formaat. Door bijvoorbeeld de maat wat naar beneden bij te stellen van 55 op naar 45 op kom je in een gunstigere inkoop klasse.
Wat doet Dapp Frietwinkel met deze gestegen prijzen?
Bij Dapp leveren we natuurlijk niet in op de kwaliteit of de hoeveelheid in een portie. In onze Situation room volgen we wekelijks de prijsontwikkelingen van al onze belangrijkste grondstoffen nauwkeurig. Zo zijn we altijd in staat om direct te handelen. Voor de nabije toekomst zijn de olie (en dus ook mayonaise) net gedaald in prijs en met ongeveer drie maanden zal er veel nieuwe oogst zijn. Dan gaat de prijs weer enorm dalen. Soms kiezen we er voor om in te kopen op basis van lange termijn afspraken dan is de stijging van de prijs van de aardappel op dit moment geen probleem. Het kan handig zijn om je aan te sluiten bij een collectief of franchise organisatie als je dat nog niet bent. Zo kun je samen optrekken en inkoopafspraken maken.
Neem vrijblijvend contact met ons op via franchise@frietwinkel.nl om de mogelijkheden voor het franchisenemerschap te bespreken.