Ondernemer in de keuken: Abel van Funkgilde

Geschiedenis van friet

Siem - 5-04-2019

Er bestaan meerdere verhalen over de herkomst van friet, zo zou Theresia van Ávila, afkomstig van het Iberisch schiereiland, in 1675 als eerste gefrituurde stukjes aardappel hebben bereid. De Fransen claimen dat friet is ontstaan in Frankrijk en verwijzen daarbij naar de allereerste ‘friture’ die op de Pont Neuf zou hebben gestaan. Volgens Belgisch historicus en gastronoom, Jo Gérard, vindt friet haar oorsprong in 1680 in België. De inwoners van Namen, Ardenne en Dinant aten dagelijks zelf gevangen gefrituurde visjes, behalve ’s winters als het water bevroor. Als alternatief frituurden ze aardappelen gesneden
in de vorm van visjes.

Wat we wel zeker weten is dat het hoofdingrediënt van Friet, de aardappel, oorspronkelijk uit de bergen van Zuid-Amerika komt. De plant werd naar Europa gebracht door Spaanse ontdekkingsreizigers. Vlaams botanist, Carolus Clusius, introduceerde de aardappel rond 1600 in Nederland, deze werd voornamelijk gebruikt als sierplant en medicijn. Langzaamaan werd de aardappel steeds populairder. In 1868 werd voor het eerst geadverteerd met "Pommes de terre frites" door de eigenaar van een Bredase gebakkraam. Inmiddels is de aardappel uitgegroeid tot volksvoedsel nummer één in Nederland.

Frietvakantie

Nederlanders hebben de herfstvakantie – vroeger de aardappelvakantie – te danken aan de aardappel. In de periode na de zomer begon het oogsten van de aardappel, werk waar vele handen bij nodig waren. Door het grote verzuim op scholen werd deze vakantie ingelast, iedereen vrij om aardappels te rooien. Dit is altijd zo gebleven.
De meest gebruikte aardappelen voor friet zijn ‘melige’ aardappelen met een hoog zetmeelgehalte. De aardappelen kunnen in verschillende diktes worden gesneden, hierdoor ontstaan verschillende soorten frieten. Belgische frieten, patates frites, Franse pommes frites, Engelse chips, Franse frietjes, raspatat of verse biologische friet zoals bij Frietwinkel.

Friet wordt vaak als bijgerecht gegeten in restaurants, maar is ook los te bestellen in een snackbar of frietzaak. Traditioneel wordt friet geserveerd in een puntzak. 

Bronnen

Power to the Pieper ( Levie, S., Freud, J., & Jagt, Y. (2016). Power to the Pieper. Uitgeverij Nijgh & van Ditmar. )

Wikipedia, Frietopia, Friet-Uurtje,  Historiek.net